Alarm Sistemi Kurulumu Nasıl Yapılır?

Alarm Sistemini Oluşturan Parçalar
Alarm sistemi kurulumunu anlatmadan önce sistemi oluşturan parçaları tek tek yakından tanıyalım.
Alarm Paneli: Alarm panel sistemi üzerinde zone giriş bölümleri bulunur. Panel üzerinde zone giriş sayısı önemlidir. Çünkü buradaki zone giriş sayısı kullanılacak dedektör sayısını belirler. Bu panelin elektrik ve telefon hattının yakınında bir alana takılması gerekmektedir.
Keypad (Tuş Takımı): Bu parçanın giriş kapısına yakın bir alana takılması gerekmektedir. Keypad üzerinden alarm sistemi şifresi belirlenir. Tuş takımı paneli alarm etkin ya da pasif hale getirilir.
Harici Siren: Alarm sisteminin aktif olduğunun dışarıdan görülebilmesi için harici siren doğru bir noktaya monte edilmesi önemlidir.
Hareket Sensörü (Pır Dedektörü): Riskli görülen bölgeleri tarayacak şekilde takılması gerekmektedir. Pır dedektörü takıldığı alandaki hareketi algılar ve alarmı aktif hale getirir. Mekanda kullanılacak dedektör sayısı kurulum öncesi yapılan keşif ile belirlenir.
Manyetik Kontak: Alarm sistemi parçalarından biri olan manyetik kontak hırsızlık riskine karşı cam ya da kapılara monte edilmektedir. Kontak sayısı kurulum öncesi keşif ile belirlenir.
Duman Dedektörü: Yangın riskine karşı uyarı amaçlı alarm sistemini harekete geçiren parçalardan biridir. Duman dedektörü yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğu noktalara takılması gerekmektedir.
Alarm Sistemi Kurulumu Nasıl Yapılır?
Alarm sistemi kurulumuna geçmeden önce kurulumun yapılacağı mekanda keşif çalışması yapılır. Yapılan keşif çalışması ile riskli görülen yerler tespit edilir. Tespit edilen bu riskli bölgeler koruma altına alınır. Yapılan keşif çalışması sonrasında ihtiyaç duyulan dedektör sayısı ve takılacağı noktalar belirlenir. Son olarak da kullanılacak alarm sistemi marka ve modelleri seçimine geçilir.
Alarm Sistemi Kurulumu
Yapılan ön araştırma sonrasında kablolama işlemine geçilir. Alarm sistemi kurulumunda kablo alt yapısı genellikle DT-8 Diafon Kablosu tercih edilir. Çekilen kabloların alarm kontrol panelindeki tüm elemanlar ile bağlantısı yapılır. Alarm sistemi kurulumu esnasında çekilen kablolar ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kabloların her bir kablonun üzerine isim yazılması gerektiğidir. Bu sayede hangi kablonun hangi eleman ait olduğu belli olur.
Kablolar çekildikten sonra bir sonraki aşama montaj işlemidir. Alarm sistemine ait tüm elemanların montajları yapılır ve ardından kablolar ile bağlantıları gerçekleştirilir. Dedektör bağlantılarının yapılmasından sonra alarm sistemi paneli bağlantısı yapılır.
Bağlantı işlemleri tamamlandıktan sonra alarm sistemi programlama aşamasına geçilir. Bilgin güvenlik olarak uzman kadromuz alarm sistemi programlama hizmeti ile kurulumu tamamlamaktadır.
Son aşama olarak programlama işlemi yapıldıktan sonra sistem test edilir. Bu test esnasında alarm sisteminin çalışıp çalışmadığı, alarm sistemini devreye girdiğinde telefon aramasının gerçekleşip gerçekleşmediği, dedektörlerin algılama yapıp yapmadığı kontrol edilir.